Finn din nye peis
Slik Unngår du Pipebrann
De siste årene har det vært kraftig økning i pipebranner i Norge. En av årsakene til dette kan være fyring med fuktig ved og liten trekk. Det er viktig å merke seg at piper er konstruert for å kunne tåle en pipebrann, og det er sjelden at slike branner sprer seg til resten av bygningen. Hvis du oppdager en pipebrann, er det viktig å umiddelbart ringe brannvesenet på 110 og følge nøye med til de ankommer.
I de siste årene har Norge opplevd en betydelig økning i pipebranner, ofte forårsaket av fyring med fuktig ved og dårlig trekk. Piper er designet for å motstå pipebranner, og pipebranner fører sjelden til spredning, men det er viktig å ringe brannvesenet umiddelbart på 110 og følge nøye med hvis en pipebrann oppstår.
Skal du kjøpe peisovn?
Slik kan du unngå pipebrann
- God lufting: Ha alle trekkventilene åpne når du tenner på i ovnen. Når det er god varme i ovnen, skru ned trekken slik at det brenner med rolige flammer. Legg på litt og litt ved og fyr jevnt.
- Aldri bruk brennbare væsker i vedovn: Bruk aldri tennvæske, bensin eller andre brennbare væsker i peisen eller ovnen.
- Ikke for mye eller fuktig ved: Fyll ikke ovnen for mye med ved og unngå å fyre med fuktig ved.
Tegn på pipebrann
- Veldig varm pipe eller sterk varmelukt fra pipa.
- Knitring og buldring fra pipa.
- Flammer/gnistrer eller tett og tykk røyk fra pipa.
Hva gjør du ved pipebrann?
- Steng alle ovnsventiler og luker som fører til skorsteinen.
- Hvis det IKKE er fyr i peisen stenger du peisspjeldet.
- Hvis det ER fyr i peisen må du ikke stenge spjeldet. Da vil røyken komme inn i rommet.
Slokking av pipebrann
Slokkingen av pipebrann bør du overlate til brannvesenet. Ring nødnummer 110. Hvis du er på hytta eller det er langt til nærmeste brannvesen kan du prøve å dempe brannen med et pulverapparat mens du venter. Åpne forsiktig sotluka i bunnen av skorsteinen og styr slangen fra apparatet inn i skorsteinen. Trykk inn utløseren, men la det bare komme ut litt pulver. Lukk igjen luka. Gjenta dette hvis brannen tar seg opp igjen.
Kilde: Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.