Finn din nye peis

Slik stabler du ved

Verktøyet som gir virkelig tørr ved er vind! Det er dermed ikke bare solens plassering du må tenke på. Luft må kunne komme tvers igjennom der du har lagt veden. Vinden trengs for å transportere bort fuktigheten. En gammel norsk husmannsregel er at for å vite om en stabel med ved har nok tilgang til luft, så skal en mus kunne løpe igjennom stabelen omtrent hvor som helst.

Men: For at musa skal kunne løpe igjennom må man passe på at den i det hele tatt står. Pass på hvordan stabelens stødighet er! Det beste er å bruke paller eller bygge opp noe tilsvarende. Det er uansett en kjempefordel om det er vannrett slik at ikke vedstabelen får slagside og velter. Når du har fått bunnen på plass må du passe på at du har noe å stable imellom. For å unngå skader er det viktig at veden ikke stables tett inntil ytterveggen av en bod eller lignende. Da finnes det andre pinner eller lignende det går an å få kjøpt.

Ett siste viktig ting å huske på er at man må beskytte veden mot fukt! Når vinteren nærmer seg flytter en del folk veden nærmere ovnen. I mange boliger er det mest realistiske alternativet å lagre veden på et sted som ikke er så mye brukt om vinteren, for eksempel på verandaen. Presenninger kan brukes. Men pakk aldri veden inn så tett at den ikke får «puste», selv om den er tørr når den blir pakket inn. Får den ikke tilgang til luften blir det igjen soppen og råten som blir truende. Det hjelper ikke å være flink fra start hvis du ødelegger ved mål.

Motta kampanjer og nyheter

    Kampanjer fra peisprodusenteneProduktnyheterNyheter


    Populære boligtyper

    Populære leverandører