Finn din nye peis

Rais Q-Bee

Peis i støpejern eller stål?

En viktig faktor når du skal velge peis er faktisk valget mellom støpejern og stål. Støpejern har vært brukt i peisovner i over 150 år nå, og er uten tvil svært velegnet, men de siste årene har flere produsenter kommet på banen med ovner i stål og det er meget gode grunner til det. Stål eller støpejern er begge velegnede materialer for peisovner, men det er betydelige forskjeller mellom disse, her skal vi forsøke å gå gjennom noen av dem.

Design

For mange er en peis like mye et møbel som en varmekilde, og da er det klart design er en meget viktig faktor. Og forskjellene mellom ovnstypene er faktisk betydelig. En stålovn produseres av stålplater som kuttes, bøyes og sveises, mens en støpejernsovn støpes i former, det er en vesentlig mer tungvint prosess. Ved å produsere i stål får altså produsenten stor frihet i designprosessen, og man kan produsere mange forskjellige modeller uten store kostnader. Dette gjør utvalget større, og vi vil også påstå at designet i mange tilfeller er friskere.

En annen viktig designfaktor er overflate-teksturen som også er svært forskjellig. En peis produsert i stål vil ha en «glattere» overflate, det er strøkent og moderne. Mens støpejern har en ruere overflate. Dette er noe som ikke alltid er tydelig på bilder og i brosjyrer, så vi anbefaler sterkt å se peisen med egne øyne før kjøp. En moderne peis i støpejern får gjerne en ekstra dimensjon i det de moderne formene blandes med en mer rustikk overflate. Så dette handler om smak!

Kvalitet

Støpejern er meget solid og slitesterkt, Jøtul som er kjent for uovertruffen kvalitet og design produserer alle sine ovner i støpejern. Stort sett kan vi si at alle ovner produsert i støpejern er av god kvalitet, noe vi dessverre ikke kan si om peiser produser av stålplater.  En peis produsert i stål vil gjerne variere i kvalitet med prisen, dyre ovner er supre, mens rimelige ovner kan være dårligere. Tynnere stål kan bli brukt og sveisingen kan være dårlig. Og er dette tilfellet vil levetiden forkortes betydelig. Vi vil vel tørre å påstå at en peis i støpejern er jevnt over bedre kvalitetsmessig, men trenger du en ovn som holder i 70 år? Eller er 30 godt nok?

Bruk og teknologi

En støpejernsovn defineres gjerne som en stråleovn, men ovner i stål er konveksjonsovner. Og forskjellen er betydelig. En peis i stål, en konveksjonsovn, har et indre brennkammer og et ytre skall, mellom disse er det kanaler som trekker kald luft inn fra gulvet og slipper varm luft ut i rommet fra toppen. På denne måten vil en peis i stål sirkulere luften i rommet og dette skal gi en raskere oppvarming av rommet. Ovnen vil også avgi mindre strålevarme, den kan altså plasseres nærmere vegg, og du kan også sitte nærmere ovnen uten ubehagelig strålevarme.

Merker

Jøtul og Dovre en to kjente merker som produserer peis i støpejern, mens merkene Hwam, Scan, Rais, Nordpeis, Aduro og Spartherm har satset på stål. Ta en kikk på de forskjellige merkene, les brosjyrene og finn ut hva du liker. Nå har du et godt utgangspunkt til å ta det riktige valget!

Motta kampanjer og nyheter

    Kampanjer fra peisprodusenteneProduktnyheterNyheter


    Populære boligtyper

    Populære leverandører